Cechy solidnych sklepowych mebli spożywczych

sklepowe półki

Odpowiednie wyposażenie sklepu spożywczego pozwala na prostszą sprzedaż i lepszą ekspozycję produktów. Przekłada się to na wygodę pracowników i klientów, a także lepszą sprzedaż. Wybór mebli sklepowych powinien być dopasowany do możliwości lokalowych oraz rodzaju asortymentu. Sprzedaż produktów mlecznych, mięsnych i rybnych wymaga posiadania witryn, które pozwalają na zachowanie ich świeżości.

Meble do sklepu

solidne meble sklepowe spożywczeInwestycja w wyposażenie do sklepu spożywczego jest niezbędna, żeby móc sprawnie sprzedawać jedzenie. Podstawową cechą wyposażenia sklepu spożywczego musi być jego dopasowanie do sprzedawanych produktów. Pieczywo należy wystawiać na specjalnych regałach, na których może być ono podzielone zależnie od rodzaju i dostawcy – klienci chętniej sięgają po niektóre rodzaje pieczywa. Istotny jest także wymiar regałów i półek. Meble sklepowe powinny pozwalać na maksymalne wykorzystanie całej dostępnej w sklepie przestrzeni. Dodatkowo meble sklepowe muszą być wytrzymałe. Wykonuje się je z metalu lub płyt MDF pokrytych okleiną. Nie należy oszczędzać na wyposażeniu sklepowym, ponieważ jest to jednorazowa inwestycja, która później będzie stanowiła wizytówkę sklepu.

sklepowe półki Liczba półek powinna pozwalać na wygodne i estetyczne prezentowanie wszystkich dostępnych produktów. Wysokiej jakości solidne meble sklepowe spożywcze muszą być estetyczne i dobrze się prezentować. Ekspozycja towaru jest jednym z kluczowych aspektów, który powinien być dobrze przemyślany w sklepie spożywczym. W sytuacji, gdy chce się ustawić na półkach więcej towarów, należy zadbać o odpowiednią nośność regałów. Częste chodzenie na zaplecze w celu uzupełnienia towarów może okazać się uciążliwe dla pracowników. Sklepowe meble mogą posiadać także ozdoby, na przykład zdjęcie chleba pokrywające tylną ścianę regału na pieczywo. Pozwala to stworzyć lepszą atmosferę i nakłania klientów do zakupów. Istotnym czynnikiem podczas dobierania mebli do sklepu jest dopasowanie do asortymentu. Działy z warzywami i miejsce przeznaczone na produkty w przecenie powinny być urządzone inaczej.

Ważnym elementem wyposażenia sklepu spożywczego są meble chłodnicze. Wyróżnia się regały z chłodziarkami, zamrażarki i lady chłodnicze. Pozwala to na ekspozycję i sprzedaż takich produktów jak mięso czy nabiał. W pobliżu stoisk mięsnych i warzywnych warto zaplanować miejsce na wagę. Sklepy samoobsługowe wymagają nieco innych mebli, ponieważ w alejkach powinno znaleźć się więcej produktów. Cenniejsze produkty mogą znaleźć się za szklanymi witrynami i być podawane przez pracowników.