Co trzeba wiedzieć o omacnicy?

omacnica w kukurydzy

Każdy rolnik obawia się, że jego plony mogą zostać zaatakowane przez szkodniki. Różne owady i robaki potrafią zniszczyć nawet wiele hektarów uprawy. Atakują zboże, warzywa i owoce, a zaatakowane zbiory nie nadają się do sprzedaży. Straty są ogromne, a plony można wyrzucić. Jest wiele szkodników, których wytępienie nie jest łatwe.

Szkodnik w kukurydzy

omacnica w kukurydzyWiele osób słyszało o stonce ziemniaczanej, bielinku kapustniku, czy szarańczy. Jednak groźnym szkodnikiem, którego trudno wytępić jest prosowianka omacnica w kukurydzy. Omacnica to rodzaj ćmy, która występuje na terenie Europy i Ameryki Północnej. Nocny motyl wygląda niegroźnie, ale czyni nieodwracalne szkody. Larwy omacnicy żerują w kolbach i łodygach, sprawiają, że na kolbie znajduje się mniej ziaren, mają one także mniejszą wielkość. W skrajnych przypadkach cała łodyga kukurydzy zostanie zniszczona, przez co kolba się nie pojawi. Omacnica wywołuje także pośrednio fuzariozę kukurydzianą.

omacnica w kukurydzyW miejscu gdzie omacnica żeruje tkanka kukurydzy zostaje osłabiona, co ułatwia wnikanie patogenów do rośliny. Fuzarioza wywoływana jest bezpośrednio przez grzyby, wywołuje zgorzel łodygi, siewki, czy kolby. Patogeny atakują zatem całą roślinę i nawet 60 procent uprawy może nadawać się do kosza. Fuzarioza łączy się także z wytwarzaniem myto toksyn, czyli toksycznych substancji produkowanych przez grzyby. Są one trujące dla zwierząt i ludzi. Jeśli ktoś zje zarażoną fuzariozą kolbę to z calą pewnością będzie cierpiał na poważne dolegliwości zdrowotne. Omacnica może atakować nie tylko kukurydzę, ale i ziemniaki, konopie, a nawet drzewka owocowe. Jej zwalczanie jest trudne, ponieważ najbardziej żeruja jej larwy, które sa ukryte w kolbach, małe i trudno je dostrzec. Zwykle rolnicy dostrzegają że kukurydza została zaatakowana przez prosowiankę kiedy kolba zostaje już uszkodzona. Jak zwalczać omacnicę? Obecnie najczęściej polecaną metodą jest zawieszanie kartoników lub kulek z larwami i poczwarkami kruszynka. To rodzaj owada, który żeruje na omacnicy, a nie niszczy zbiorów. W ten sposób można naturalnie i szybko wytępić omacnicę, skuteczność tej metody szacuje się nawet na 70 procent. Warto jest stosować tę metodę bo co prawda jest kosztowna, ale za to bezpieczna i ekologiczna.

Nie trzeba stosować chemicznych oprysków, ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na zbiory. Kruszynek można także aplikować przy pomocy dronów – jest on ,,zrzucany” na pole kukurydzy. Warto jak najszybciej skorzystać z tej opcji, żeby kukurydza nie została zainfekowana.